UPDATE: Sywert van der Lienden aangehouden door FIOD in onderzoek naar mondkapjesdeal

Justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de stichting van Sywert van der Lienden en de mondkapjesdeal.

Naar aanleiding van een aangifte tegen Stichting Hulptroepen Alliantie door Randstand eind december 2021, is het onderzoek gestart. Het Functioneel Parket van het OM heeft deze aangifte bestudeerd en heeft op basis daarvan beslist de zaak voort te zetten.

Stichting Hulptroepen Alliantie werd in het voorjaar van 2020 opgericht als een non-profit organisatie die, naar eigen zeggen, in staat was op korte termijn primair voor de zorg in een groot aantal mondkapjes te voorzien. De (voormalig) bestuurders van de Stichting communiceerden in de media herhaaldelijk dat zij zonder winstoogmerk handelden. Naar aanleiding hiervan besloot Randstad haar bijdrage te leveren door personeel uit te lenen aan de Stichting zonder hiervoor kosten in rekening te brengen. Later bleek echter dat de (voormalig) bestuurders, naast de Stichting, ook een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Met deze vennootschap werd winst gegenereerd. Het door Randstad ingezette personeel zou, zonder hun medeweten, ook ingezet zijn voor de activiteiten van deze BV.

Uit mediaberichten en de aangifte van Randstad volgt dat mogelijk ook andere partijen op een soortgelijke manier betrokken zijn bij de activiteiten van de Stichting en/of de BV. Het OM sluit niet op voorhand uit dat ook naar deze gevallen onderzoek gedaan zal worden.

UPDATE: Verschillende bronnen melden dat Van der Lienden is aangehouden door de FIOD. Ook zijn er meerdere panden doorzocht. Het onderzoek is in volle gang.