Justitie tracht zwaar versleutelde telefoon Gwenette M. te kraken

Justitie is druk bezig met het onderzoek tegen ABC’er Gwenette M. Specialisten in de VS zijn op dit moment bezig met een onderzoek naar een mobiele telefoon van Gwenette M. Justitie vermoedt dat de zwaar versleutelde telefoon enorm veel informatie zal bevatten. Dit bleek donderdag 18 april tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Amsterdam tegen M. en drie medeverdachten.

De vier mannen worden verdacht van onder meer het voorbereiden en plannen van een liquidatie. De politie arresteerde Gwenette en drie medeverdachten op 31 oktober 2012 op de Dam in Amsterdam. Twee heren waren gewapend en Gwenette droeg een kogelvrij vest.

Volgens justitie zou ‘Ben’ het doelwit zijn geweest van de vier mannen. ‘Ben’ is ook degene die op 29 december 2012 op de achterbank van de Range Rover zat toen deze hevig onder vuur werd genomen. ‘Ben’ wist te ontsnappen maar Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi hadden minder geluk en werden ter plekke geliquideerd door de daders. Ben A. is onlangs aangehouden in Rotterdam. Hij was gewapend en in het bezit van valse papieren.

Voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt zijn inmiddels twee verdachten in staat van beschuldiging gesteld. Ook zit een vrouw vast in verband met de vondst van enkele automatische vuurwapens bij haar thuis. Zij zou de vriendin van één van de verdachten van de dubbele liquidatie zijn.

Of het de specialisten in de VS zal lukken om Gwenette’s telefoon te kraken is maar zéér de vraag. Dit soort versleutelde apparatuur is juist ontworpen om niet gekraakt te kunnen worden. Topcrimineel Mink K. had bij zijn aanhouding in 1999 ook een versleutelde organizer bij zich. Tijdens een later proces in 2005 bleek dat het nog steeds niet gelukt was om deze organizer te kraken. En aangezien de technologie niet heeft stil gezeten, vermoeden we dat het een hele klus gaat worden om die telefoon te kraken. Als het al lukt.