OM eist in hoger beroep 7 jaar celstraf tegen overvaller Yassine A.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 24-jarige man die volgens het OM samen met een ander getracht heeft om op 24 mei 2011 de Rabobank in Driebergen-Rijssenburg te overvallen. De 24-jarige verdachte, Yassine A., wordt tevens verdacht van een reeks andere strafbare feiten die verband houden met de overval.

Op 24 mei 2011 komen twee overvallers de Rabobank binnen en eisen, onder bedreiging van een vuurwapen, geld van een bankmedewerker. Toen bleek dat de kluis beveiligd was met een tijdslot, zijn de daders met lege handen vertrokken en gevlucht op een scooter. Deze scooter werd geramd door een auto waarna de overvallers de bestuurder van die auto direct onder vuur namen. Hierop is de bestuurder weggevlucht.

De overvallers pakten gelijk hun kans en stapten in de auto van de gevluchte bestuurder. Toen de overvallers wilden vertrekken werd hun voertuig geramd door een aanwezige geldwagen. Daarop probeerden de overvallers een andere vluchtauto te kapen wat jammerlijk mislukte. Uiteindelijk wisten de twee overvallers te geraken bij een verderop door hen neergezette gestolen auto. Daarin wisten de twee overvallers te ontkomen.

Doordat de overvallers geen tijd hadden om op een goede manier weg te komen werd er ontzettend veel bewijsmateriaal achtergelaten op de plaats delicten. Er werd onder meer DNA aangetroffen op goederen die werden gevonden bij de achtergelaten scooter en in de gestolen auto waarmee de twee overvallers wisten weg te komen.

“Verdachte heeft er door zijn wijze van optreden in ieder geval blijk van gegeven medemensen volstrekt ondergeschikt te achten aan zijn streven om op een snelle maar strafbare manier aan geld te komen”, aldus de advocaat generaal (OM).

Derhalve is een gevangenisstraf van 7 jaar volgens het OM billijk. Ook omdat de verdachte al eerder voor soortgelijke misdaden is veroordeeld. De strafeis in hoger beroep valt lager uit dan de veroordeling in eerste instantie (was veroordeeld tot 9 jaar) omdat er in één geval geen sprake is van een poging doodslag, maar slechts van bedreiging.

De 24-jarige Yassine A. werd op 11 mei 2012 door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. De verdachte stelde direct hoger beroep in. De zaak tegen zijn medeverdachte, Karim el M. die een tijd op de nationale opsporingslijst heeft gestaan, moet nog worden behandeld.

Uitspraak verwacht op 1 mei 2013

Bron: OM