Het Openbaar Ministerie (OM) wil de per ongeluk toegevoegde foto van de Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. terug.

Vorige week werd bekend dat justitie de foto van B., naar eigen zeggen per ongeluk, had toegevoegd aan het strafdossier. Een aantal advocaten van verdachten in deze zaak heeft het OM al laten weten dat zij niet van plan zijn de foto weer af te geven. Dat zou volgens één van de advocaten in strijd zijn met de belangen van hun cliënten.

Het afleggen van verklaringen heeft voor B. grote gevolgen gehad, want op 23 maart 2018 werd zijn broer, de onschuldige Reduan B., door de 40-jarige Shurandy S. doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. Enkele dagen daarvoor had justitie bekendgemaakt dat er een nieuwe kroongetuige deal was in verband met een reeks Mocro Maffia liquidaties. De familie werd duidelijk niet goed beschermd op dat moment en Reduan B. werd op koelbloedige wijze geliquideerd. Na de moord is de hele familie B. ondergedoken. De schutter is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar. De man heeft bekend maar geen namen genoemd van andere betrokkenen en mogelijke opdrachtgevers.

Volgens kroongetuige Nabil B. zit de internationaal gezochte Ridouan T. achter deze en andere opdrachten voor moorden. De mogelijke betrokkenen bij deze liquidaties moesten donderdag voor de rechtbank verschijnen. Het gaat in totaal om twaalf verdachten. T. en zijn vermeende rechterhand Saïd R. worden nog steeds gezocht door politie en justitie. Er is 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar hun aanhouding.