liquidatie broer mocro maffia kroongetuige nabil b. reduan shurandy s
Schutter Shurandy S. liquidatie broer kroongetuige bij bedrijf slachtoffer. © Politie Amsterdam

20 jaar gevangenisstraf voor liquidatie broer Mocro Maffia kroongetuige

De rechtbank heeft 20 jaar gevangenisstraf opgelegd voor de liquidatie van de broer van de Mocro Maffia kroongetuige.

Volgens de rechtbank heeft de 40-jarige Shurandy S. het slachtoffer op koelbloedige wijze geliquideerd en daarmee geen enkel respect getoond voor zijn leven. De rechtbank gaat ervan uit dat de liquidatie verband hield met het feit dat de broer van de geliquideerde Reduan B. een kroongetuige is geworden inzake een reeks liquidaties.

Van een ander motief om het slachtoffer om het leven te brengen is niet gebleken en de liquidatie vond slechts enkele dagen na het openbaar maken van de kroongetuigedeal plaats. Tegelijkertijd gaat de rechtbank ervan uit dat de dader niet wist dat zijn slachtoffer de broer van een kroongetuige was.

Het OM had 28 jaar gevangenisstraf geëist omdat een moordaanslag op een familielid van een kroongetuige een aanslag is op de rechtsstaat. Omdat de rechtbank ervan uitgaat dat de dader niet wist dat het slachtoffer de broer van een kroongetuige was, legt zij een andere straf op: de dader had met deze moord immers niet de bedoeling een aanslag op de Nederlandse rechtsstaat te plegen. De intentie die zijn opdrachtgever(s) hadden, kan de dader daarom niet worden aangerekend. 

Op 29 maart 2018 werd de broer van de kroongetuige geliquideerd in zijn bedrijf aan de TT. Melissaweg in Amsterdam-Noord. Al snel na de liquidatie werden een aantal verdachten aangehouden. Eén man, een 34-jarige Hagenaar, wordt verdacht van wapenbezit maar niet vervolgd voor medeplichtigheid aan moord. De andere verdachten, waaronder de directeur van een tropische plantenkwekerij, werden al snel vrijgelaten en zijn geen verdachte in deze zaak. De schutter heeft een bekennende verklaring afgelegd en zou 100.000 euro krijgen voor de moord. De man heeft als over zijn eigen rol verklaard en geen namen van andere betrokkenen genoemd.