De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Kalasjnikov machinegeweren, pistolen en veel munitie gepakt bij grote actie in Noord-Nederland

De resultaten van de invallen bij de grootschalige actie vorige week in Noord-Nederland, zijn bekend. De politie nam onder meer pistolen, kalasjnikov machinegeweren en munitie van diverse kalibers in beslag.

Bij doorzoekingen en aanhoudingen op zeventien locaties zijn in totaal drie Kalasjnikov-geweren aangetroffen en meerdere vuistvuurwapens, grote hoeveelheden munitie van diverse (zware) kalibers, kilo’s synthetische drugs, een zwaar explosief, kruit, springstoffen, zuren, kapmessen en honkbalknuppels, meldt een woordvoerder van justitie.

Twee Kalasjnikovs werden door de recherche aangetroffen in een tas in een auto samen met twee pistolen en drie kilo amfetamine. In een van de doorzochte panden werden veel lege, doorzichtig plastic verpakkingen van handgranaten gevonden. Bij de aanhouding in Drachten van drie verdachten zijn in een auto van de verdachten twee automatische wapens aangetroffen, waaronder één Kalasjnikov.

Enkele panden waar was binnen gevallen werden in de nacht van donderdag op vrijdag bewaakt om bij daglicht Defensie te kunnen laten zoeken naar eventuele verstopplaatsen. Bij de doorzoekingen is tevens beslag gelegd op telefoons, simkaarten, computers, laptops, gegevensdragers, valse identiteitspapieren en administratie. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet onderzoek op de wapens en de aangetroffen stoffen.

De invallen en doorzoekingen volgden na maandenlang intensief onderzoek. Bij de actie zijn tien verdachten aangehouden: een man (34) uit Oosterwolde, twee mannen (31 en 34) uit Leeuwarden, een man (35) uit Roosendaal, een man (35) uit Beilen, een man (43) uit Marum, een vrouw (38) uit Groningen, een man (36) uit Hoogeveen en twee mannen (24 en 33) zonder vaste woon of verblijfsplaats. Alle verdachten zijn gisteren voorgeleid en blijven voorlopig vast. De verdachten zitten in beperkingen.

De 43-jarige verdachte uit Marum is bij zijn aanhouding in zijn been geschoten door de politie. Zoals gebruikelijk bij vuurwapengeweld door de politie doet de Rijksrecherche hier onderzoek naar. De verdachte is buiten levensgevaar.