‘Klokkenluider racistische appgroep Rotterdamse agenten weggepest’, politie ontkent

Een politieagent die de leiding van de Rotterdamse politie informeerde over racistische uitlatingen van agenten in WhatsApp-groepen, is door zijn collega’s weggepest.

Dat meldt NRC op basis van bronnen. De agenten zaten samen met de klokkenluider in een appgroep waarin zeer discriminerende uitlatingen werden gedaan. De agent van Marokkaanse afkomst stoorde zich aan de berichten en deed hiervan melding. Toen dit bekend werd zagen zijn collega’s hem als verrader. Een andere agent meldde dit bij de leiding in een mail, die in bezit is van NRC.

De politie ontkent nu dat de klokkenluider is weggepest door zijn collega’s. Hij zou promotie hebben gemaakt en is vervolgens vertrokken naar de eenheid Midden-Nederland. Toen iemand in Rotterdam met pensioen ging, keerde hij een dag terug om erbij te kunnen zijn. ‘Hij stond bij de briefing met andere agenten die in die appgroep hebben gezeten’, zegt een woordvoerder. ‘Dat leidde tot een heel ongemakkelijke situatie en dat werd ook aangegeven bij de operationeel coördinator. Die heeft ze uiteindelijk uit elkaar gehaald, in plaats van het gesprek met ze aan te gaan. Daar heeft de collega zich gekwetst en genegeerd door gevoeld. Een dag later belde de teamchef en hebben ze een prima gesprek gevoerd. Daarmee was het voor hem klaar.’

De politie stelt dat er dan ook geen sprake is van pesten. ‘Onze collega heeft zich er snel weer overheen gezet. Door hem weg te zetten als slachtoffer, doen we geen recht aan de situatie.’ De appgroep is door de teamchef opgeheven en de agenten hebben de lichtste disciplinaire sanctie opgelegd gekregen voor de zeer racistische en discriminerende uitlatingen over minderheden. Ook over het doodgeschoten Turkse meisje Humeyra zouden de agenten zich racistisch hebben uitgelaten. De nabestaanden zij hier woest over en eisen dat de betreffende agent wordt ontslagen.