© Politie

Kopstuk bende Nederlandse plofkrakers overgeleverd aan Duitsland

Een kopstuk van een Nederlandse bende plofkrakers is aan de Duitse autoriteiten overgeleverd.

Het gaat volgens Duitse media om de 35-jarige Tarik B. die volgens politie en justitie aan het hoofd zou staan van een criminele organisatie die zich bezighield met plofkraken op geldautomaten. De bende wordt gelinkt aan zeker vijftien plofkraken in Duitsland. Naast zeven plofkraken wordt B. door het Duitse OM ook verdacht van poging tot moord. Na een plofkraak in Schüttorf vloog een woning in brand en konden de bewoners en een 7-jarig kind ternauwernood ontsnappen.

Het kopstuk is geen onbekende van de Duitse politie en justitie. Hij werd in 2017 in Duitsland veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor een plofkraak waarbij 250.000 euro werd buitgemaakt. B. werd na enige tijd naar Nederland overgebracht waar hij vervroegd werd vrijgelaten. In het voorjaar van 2020 kwam hij in beeld toen de verdachte meerdere geldautomaten had besteld bij een Duits bedrijf voor een zogenaamd kunstproject. Voordat de automaten werden afgeleverd tipte de Duitse recherche de Nederlandse politie.

Uit verder onderzoek bleek dat een groep criminelen uit Utrecht een loods gebruikte om te oefenen met explosieven op geldautomaten. In september 2020 kwam hierbij een 29-jarige man om het leven. De politie deed vervolgens een inval en trof grote hoeveelheden explosieven aan die gebruikt worden bij plofkraken. B. wist die dag te ontsnappen maar werd september 2021 alsnog aangehouden bij een grote actie van de politie in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Er zijn invallen verricht waarbij onder meer explosieven, een geldtelmachine en mobiele telefoons in beslag werden genomen.