© Crime-Nieuws.nl

Kopstuk PGP communicatiedienst EncroChat uitgeleverd aan Frankrijk

Een van de voornaamste personen achter de communicatiedienst EncroChat is door de Dominicaanse Republiek uitgeleverd aan Frankrijk, waar hem een rechtszaak te wachten staat.

EncroChat was een dienst die door tienduizenden criminelen werd gebruikt voor versleutelde communicatie. In 2020 werd EncroChat ontmanteld, wat leidde tot de arrestatie van meer dan 6.500 verdachten.

De uitgeleverde kopstuk werd in mei 2022 gearresteerd in de Dominicaanse Republiek, bijna een jaar nadat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Hij heeft sindsdien onder huisarrest gestaan. Op verzoek van het openbaar ministerie van Lille is hij vorige week naar Frankrijk overgebracht.

De verdachte wordt beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met illegale drugshandel, witwassen van geld en illegaal wapenbezit. Hij zit momenteel in voorlopige hechtenis, en de datum van zijn proces is nog niet bekend.

De ontmanteling van EncroChat was een grootschalige operatie uitgevoerd door de Franse politie, waarbij een technische oplossing werd gevonden om berichten van EncroChat-gebruikers te onderscheppen. Dit leidde tot duizenden arrestaties en inbeslagname van grote hoeveelheden drugs, voertuigen, woningen en wapens.