Kopstuk uit Mexico gepakt voor meerdere professionele crystal meth drugslabs in Nederland

In een onderzoek naar professionele crystal meth drugslabs in Nederland is een kopstuk uit Mexico aangehouden.

Het gaat om een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij werd eerder in Spanje aangehouden en is afgelopen vrijdag overgeleverd en overhandigd aan de Nederlandse politie. Een 47-jarige Colombiaan is in hetzelfde onderzoek vorige week dinsdag aangehouden in Den Haag. Zijn woning is doorzocht door de politie.

De overgeleverde Mexicaan wordt door justitie ervan verdachte een aansturende en coördinerende rol te hebben gehad in een criminele organisatie en meerdere crystal meth drugslabs. Het gaat volgens een woordvoerder onder meer met het lab in op de boot in Moerdijk (2019, onderzoek DIEME) en het lab in Drempt (2020, onderzoek LINDALE). De man zit in alle beperkingen, wat inhoudt dat hij enkel met zijn advocaat contact mag hebben.

Op 12 juli 2021 hield de Landelijke Eenheid, onder gezag van het Landelijk Parket, in het onderzoek al vier verdachten aan. Ook zijn zeven woningen en een loods doorzocht. Het ging toen om een man met de Nederlandse nationaliteit uit Den Haag, een vrouw met de Colombiaanse nationaliteit, een man uit Ecuador en een man uit Mexico. Deze vier leden van de criminele organisatie zitten allen nog vast en staan op 27 oktober op een eerste pro forma zitting bij de rechtbank in Den Bosch

De doorzochte panden waren woningen in Amsterdam, Den Haag, Rijswijk en Wassenaar en een woning en loods in Boskoop. De woningen betroffen verblijfplaatsen van de aangehouden verdachten. De politie legde beslag op gegevensdragers, twee auto’s en enkele tienduizenden euro’s in contanten, in diverse coupures. Het onderzoek naar de drugslabs en mogelijke betrokkenheid van verschillende personen is nog in volle gang. Meer aanhoudingen worden op dit moment niet uitgesloten.