ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Kroongetuige: ‘Advocaten groep Taghi medeverantwoordelijk voor liquidatie collega Derk Wiersum’

Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. houdt de advocaten van verdachten uit de groep rond Ridouan Taghi medeverantwoordelijk voor de dood van hun collega Derk Wiersum.

Dat zei B. vandaag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Volgens de kroongetuige voerden de advocaten een subtiele lastercampagne tegen Wiersum. Zo zou één van de raadsmannen er op hebben gewezen dat Wiersumdoor dezelfde deur de rechtszaal binnen kwam als de officieren van justitie. Ook zou hij zich hebben afgevraagd of Wiersum soms ‘meepuzzelde’ met de verklaringen van de kroongetuige.

Volgens de kroongetuige waren dit soort suggesties levensgevaarlijk omdat de ‘psychopaat uit Dubai’ alles meekreeg uit Nederland. Hiermee doelt B. op Ridouan Taghi die op het moment van de liquidatie van Wiersum en de vermeende suggesties nog ondergedoken zat. De advocaten waar het over gaat waren niet gediend van de bizarre aanval en aantijgingen van de kroongetuige. ‘U probeert zelfs over de rug van de heer Wiersum uw leugens recht te breien’, reageerde advocaat Nico Meijering boos. B. loog over een telefoon die hij in bezit bleek te hebben waarvan hij geen melding had gemaakt bij justitie.

Verder werd tijdens de zitting ook duidelijk dat het Openbaar Ministerie een kopie van het strafdossier heeft vervalst om te voorkomen dat de groep rond Taghi erachter zou komen dat B. kroongetuige was geworden. Het ging om een proces-verbaal over de aanhouding van B. in januari 2017. De groep rond Taghi twijfelde of hij daadwerkelijk was aangehouden waarna via zijn vriendin gevraagd werd om het strafdossier. Bepaalde tijdstippen klopten niet met wat B. tegen zijn voormalige vrienden had gezegd waarop het OM de tijdstippen heeft aangepast in het dossier.

Later is de groep er alsnog achtergekomen dat B. werkte met het OM. Dat was volgens de kroongetuige de schuld van het Openbaar Ministerie omdat hij na zijn aanhouding werd vastgehouden op een ‘onlogische locatie’. Het OM benadrukt dat het originele strafdossier intact is gebleven en dat daarin niets is aangepast.

Kroongetuige Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Er staan in totaal 17 verdachten terecht. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.