Kroongetuige Nabil B. kon maanden voor deal ‘alles googelen’ op verzwegen iPhone in cel

Kroongetuige Nabil B. blijkt maanden voor zijn deal met justitie te hebben kunnen googelen met een iPhone in zijn cel.

Dat schrijft Het Parool. Op 15 december 2017 appte B. zijn zus en vertelde haar dat hij een iPhone 5 ter beschikking heeft en ‘alles kan googelen’ in zijn cel. Hij wist de wifi code te achterhalen en kon op deze wijze het internet op. Zijn broer vraagt B. of hij het nieuws buiten volgt waarop hij bevestigend antwoord met: ‘Sowieso’.

Hieruit blijkt nu dat de Mocro Maffia kroongetuige voor zijn deal met justitie toegang had tot het internet. Op deze wijze kon B. aan informatie komen en mogelijk zijn verklaringen daarop aanpassen. De kroongetuige loog eerder over welke telefoons hij ter beschikking had. Hij bleek te hebben gelogen toen hem gevraagd werd of hij ook een andere telefoon had in zijn cel behalve een PGP. B. zelf zegt te hebben gelogen omdat zijn naasten mogelijk gevaar liepen en hij de iPhone nodig had om met bepaalde personen te communiceren.

Het gaat om de iPhone 5 die B. van september 2017 tot en met begin februari 2018 in zijn bezit had. Toen in 2019 gevraagd werd op een zitting of de kroongetuige naast een andere telefoon ook nog mogelijk beschikte over meer communicatiemiddelen, loog B. onder ede en zei dat dit niet het geval was. Volgens de advocaten van B. is het toestel een zogenoemd geheimhoudersstuk omdat hij deze had toevertrouwd aan zijn toenmalig advocaat Derk Wiersum, die in september 2019 werd geliquideerd. De Hoge Raad heeft eerder geoordeeld dat dit niet het geval is. Het geven van een telefoon aan een advocaat betekent niet zonder meer dat alle opgeslagen gegevens onder het verschoningsrecht vallen. Aldus een woordvoerder.

Kroongetuige Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.