‘Kun jij hiermee leven Melvin?’

Woensdag 3 juli heeft het Openbaar Ministerie (OM) 20 jaar celstraf geëist tegen de verdachten van de gruwelijke dubbele moord op de 79-jarige Henk Opentij en de 73-jarige Mary Run in Amsterdam-Noord.

Voor het OM was levenslang geen optie aangezien de verdachten geen eerdere vergelijkbare feiten hebben gepleegd en er geen grote kans op herhaling is. Toen de feiten gepleegd werden in 1997 kon er voor dergelijke misdrijven maximaal 20 jaar worden opgelegd. Derhalve heeft het OM 20 jaar celstraf geëist tegen de verdachten.

De twee verdachten, Melvin R. (34) en Miguel K. (35), hadden de sleutels van de woning van Opentij een dag voor de moord aangetroffen in het slot van de voordeur en meegenomen. De volgende dag gingen ze opnieuw naar het huis en betraden de woning. Op dat moment waren ook de slachtoffers aanwezig waardoor de verdachten, volgens eigen zeggen, enorm in paniek raakten.

Henk Opentij en Mary Run werden daarop ernstig toegetakeld en vermoord. De heer Opentij is maar liefst 30 keer gestoken met een mes en mevrouw Run is eerst met een elektriciteitskabel gewurgd waarna ze is toegetakeld met een hamer. Tevens werd bij beide slachtoffers de keel doorgesneden.

Tijdens het onderzoek naar de gruwelijke moord heeft de politie een onconventionele opsporingsmethode gehanteerd. Eerst werden telefoons afgeluisterd en enkele observatieteams ingezet. Vervolgens werd de zaak ruim in de media gebracht (doet de politie vaker om te kijken of de eventuele daders zullen gaan communiceren erover) om te kijken of er een reactie zou komen. Dit alles heeft geen resultaat gehad.

Daarop werd een nogal onconventionele opsporingsmethode ingezet. Een als postbode verklede politieagent ging naar het huis van één van de verdachten, Melvin R., en leverde een pakketje af. In het bewuste pakketje zat een krantenknipsel uit de Telegraaf over de moord op Henk Opentij en Mary Run met de volgende tekst: ‘Kun jij hiermee leven Melvin?’ 

Dit bleek te werken want het pakketje veroorzaakte grote stress bij de verdachte. Na het ontvangen van het pakketje raakte Melvin erg in de stress en begon druk te sms’en en te googelen naar informatie over de moordzaak. Voor de politie en het OM was dit een duidelijk teken dat verdachte betrokken was bij de dubbele moord. Volgens de officier van justitie was deze onconventionele methode noodzakelijk omdat alle andere minder zware opties al waren gebruikt en niet hadden geleid tot oplossing van de gruwelijke dubbele moord.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.