Kwart Nederlandse politieagenten bedreigd door criminelen: ‘dreiging steeds vaker op persoon’

Bijna een kwart van alle agenten en rechercheurs geeft aan weleens bedreigd te zijn door criminelen, blijkt uit een onderzoek onder ruim zeshonderd politiemedewerkers.

Deze dreiging richt zich steeds vaker op de persoon zelf of op de werkplek. Peije de Meij, deelportefeuillehouder Geweld, stelt: “Werken voor de politie mag nooit leiden tot persoonlijke dreiging.”

Resultaten Onderzoek

Uit het onderzoek van Mehlbaum Onderzoek, in opdracht van Politie & Wetenschap, komt naar voren dat een kwart van de politiemedewerkers ooit bedreigd is, en ongeveer tien procent verwacht dat dit een keer gaat gebeuren. De dreiging richt zich steeds vaker op de privélevens van politiemensen. In meerdere gevallen had een verdachte privé-informatie over een politiemedewerker, zoals een adres, kenteken of informatie over waar diens kinderen naar school gaan.

Veranderende Dreigingen

De Meij merkt op dat vroeger het instituut politie werd bedreigd, terwijl nu individuele politiemensen en hun naasten in de privésfeer bedreigd worden. Hij benadrukt dat geen enkele bedreiging normaal is en dat het belangrijk is om hier professioneel op voorbereid te zijn.

Impact op Politiemedewerkers

Hoewel de meeste politiemedewerkers geen bewuste negatieve impact ervaren, kan een dreiging leiden tot ander gedrag en terughoudendheid in het werk. De mentale belasting kan ook zwaar zijn, vooral als de dreiging zich in de privésfeer afspeelt. Hierdoor willen sommige collega’s anoniemer werken.

Maatregelen en Aangiftes

Het onderzoek onderstreept het belang van een veilige werkomgeving. De Meij benadrukt dat de veiligheid van politiemensen topprioriteit is en dat bedreigde medewerkers serieus genomen worden. Aangifte doen is cruciaal, omdat slechts een vijfde van de bedreigde medewerkers dit doet, wat noodzakelijk is voor opvolging door het Openbaar Ministerie.

Eigen Verantwoordelijkheid

Medewerkers moeten zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie en trainingen volgen over het omgaan met risicovolle situaties. Het beperken van de vindbaarheid op sociale media en het plaatsen van beveiligingscamera’s thuis kunnen in extreme gevallen nodig zijn. Het strafbaar stellen van doxing heeft binnen de politieorganisatie geleid tot handelingskaders voor hoe hiermee om te gaan.

Veiligheid van Politielocaties

Ook dreigementen aan het adres van politiebureaus worden serieus genomen. Elke eenheid heeft een beveiligingscoördinator die de veiligheidssituatie monitort. Dit heeft op meerdere werklocaties geleid tot extra fysieke maatregelen en het versterken van de veiligheid van specifieke locaties blijft de komende jaren een aandachtspunt.