Kwetsbaarheden ontdekt in Tetra systeem waardoor politie afgeluisterd kan worden

Er zijn kwetsbaarheden ontdekt in het communicatiesysteem Tetra en zodoende kan de politie makkelijk worden afgeluisterd.

Onderzoekers van het Nederlandse beveiligingsbedrijf Midnight Blue hebben vijf kwetsbaarheden gevonden in het Tetra-systeem, een technologie die de standaard vormt voor radiocommunicatie. Het Tetra-systeem wordt onder meer gebruikt door het C2000-netwerk, het communicatiesysteem voor hulpdiensten als de politie.

Via een van de kwetsbaarheden kan onder meer het radioverkeer bij de politie afgeluisterd worden. Ook kan de communicatie van bijvoorbeeld havenpersoneel onderschept en afgeluisterd worden. Daarnaast vonden de onderzoekers een kwetsbaarheid die bewust zou zijn achtergelaten.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zegt tegen de Volkskrant op de hoogte te zijn van de gaten in het systeem. Inmiddels worden er maatregelen genomen. “Politie, Koninklijke Marechaussee, brandweer en ambulance zijn geïnformeerd over de te nemen stappen om een beveiligingsupdate te installeren”, vertelt NSCS tegen de krant.

De kwetsbaarheden in het Tetra-systeem zijn een serieuze bedreiging voor de veiligheid van Nederland. Het C2000-netwerk is essentieel voor de communicatie tussen hulpdiensten en kan worden gebruikt om aanvallen te coördineren of om informatie te verzamelen. Het NCSC adviseert alle organisaties die het Tetra-systeem gebruiken om de beveiligingsupdate zo snel mogelijk te installeren.

Wat zijn de gevolgen van de kwetsbaarheden in het Tetra-systeem?

De kwetsbaarheden in het Tetra-systeem kunnen een serieuze bedreiging vormen voor de veiligheid van Nederland. Het C2000-netwerk is essentieel voor de communicatie tussen hulpdiensten en kan worden gebruikt om aanvallen te coördineren of om informatie te verzamelen. De gevolgen van de kwetsbaarheden kunnen zijn:

  • Aanvallen op hulpverleners
  • Sabotage van kritieke infrastructuur
  • Infiltratie van overheidsorganisaties
  • Verzameling van gevoelige informatie

Het NCSC adviseert alle organisaties die het Tetra-systeem gebruiken om de beveiligingsupdate zo snel mogelijk te installeren.