In Mexico hebben twee leden van een drugskartel maar liefst 134 jaar gevangenisstraf per persoon opgelegd gekregen.

Omar Eduardo Moreno Gutiérrez en Iván Jesús Rodríguez, twee leden van het Tijuana-kartel, werden door een federale rechter veroordeeld tot 134 jaar en 10 maanden gevangenisstraf. Ze werden schuldig bevonden aan illegaal bezit van vuurwapens voor exclusief militair gebruik en ontvoering.

De verdachten werden in maart 2006 in Tijuana gearresteerd in verband met een onderzoek naar ontvoeringen. Vier ontvoerde slachtoffers werden bij de actie gered uit een huis die gelinkt werd aan de drugskartel. De verdachten werden vastgezet en zitten sindsdien in een cel.

De rechtbank heeft de drugskartel-leden nu eindelijk veroordeeld. De strafverdeling is als volgt: de rechter gaf de twee mannen 2 jaar en 6 maanden voor vuurwapenbezit, en 25 jaar voor elk van de vier ontvoerde slachtoffers, wat het totaal brengt op 100 jaar. Daarnaast zijn de twee schuldig bevonden aan een vijfde ontvoering waarvoor de rechter 32 jaren 4 maanden heeft opgelegd.

De rechter voegde ook nog een ontvoeringsbeschuldiging van een vijfde slachtoffer toe en overhandigde een gevangenisstraf van 32 jaar en 4 maanden aan elk van de veroordeelden.