ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Leger bewaakt gevangenis EBI in Vught vanwege ontsnapping met helikopter topcriminelen’

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught wordt sinds vorige week bewaakt door het leger vanwege een mogelijke gewelddadige ontsnapping van topcriminelen.

Dat meldt De Telegraaf. Er zouden signalen zijn binnengekomen dat enkele verdachten in het grote Marengo-liquidatieproces van plan waren om te vluchten. Daarop zijn speciale eenheden van defensie ingezet die barrières hebben opgeworpen om te voorkomen dat er een ontsnapping met een helikopter plaats zou kunnen vinden. Volgens bronnen bij justitie zouden enkele verdachten het plan hebben gehad om een gekaapte helikopter op het terrein te laten landen en vervolgens onder dreiging van geweld te ontsnappen.

Met het ingrijpen van het leger kan een helikopter nu niet meer landen op het gevangenisterrein. Er zouden verder ook andere zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn genomen die in belang van de veiligheid niet verder worden beschreven. De burgemeester wil het nieuws over bewaking door het leger niet bevestigen of ontkennen tegenover de krant. ‘In algemene zin kan ik dit zeggen: dat de politie met defensie in deze situatie nauw samenwerkt, is veelzeggend’, aldus burgemeester Van de Mortel.

In de gevangenis in Vught zitten in het extra beveiligde gedeelte zware topcriminelen zoals Ridouan Taghi, zijn vermeende rechterhand Saïd R. die beiden verdacht worden in het Marengo-liquidatieproces. Verder zitten er ook criminelen zoals Richard R. alias Rico de Chileen en Benaouf A., die volgens het OM mogelijke banden zouden hebben met Taghi. A. werd zelf in 2017 overgeplaatst naar de EBI vanwege een poging tot ontsnapping uit de gevangenis in Roermond. Met een helikopter probeerden een aantal personen de crimineel te bevrijden. Het plan mislukte en in 2019 bepaalde de rechtbank dat hij zijn volledige straf van 12 jaar volledig uit moet zitten en niet meer in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.