De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

Leider motorclub Caloh Wagoh kreeg opdracht om hoofdverdachte martelcontainers te liquideren

De leider van motorclub Caloh Wagoh wordt verdacht van het voorbereiden van een liquidatie op de hoofdverdachte rond de martelkamers in containers.

Volgens justitie zou motorclub Caloh Wagoh leider Delano R. in de periode van februari 2017 tot februari 2018 plannen hebben gehad om Robin van O. te liquideren. Het vermeende doelwit zou door de politie zijn gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond en het verstandig zou zijn om naar het buitenland te vertrekken. Een mogelijk conflict met Ridouan Taghi zou volgens het OM aanleiding zijn voor de moordopdracht.

Delano R. wordt verdacht van het aannemen van meerdere opdrachten tot liquidaties van de groep rond Ridouan Taghi. Veel bewijs komt uit screenshots/foto’s die R. gemaakt zou hebben van versleutelde PGP-berichten. Het zou gaan om zeer belastend materiaal waarin open en bloot werd gesproken over moorden die uitgevoerd moesten worden en bedragen die hiervoor beschikbaar waren.

De politie heeft recent Encrochat gehackt en hierdoor is er ook bewijs in handen gekomen inzake de aangetroffen martelcontainers waarbij Van O. betrokken zou zijn. Justitie verwacht een groot aantal strafzaken te kunnen starten naar aanleiding van de onderschepte PGP-berichten. Het zou gaan om een schat aan informatie, zeker 20 miljoen chatberichten, over liquidaties, drugshandel en andere zware misdaad.