Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Leider Noorse communistische politieke partij stopt na diefstal zonnebril

De partijleider van de Noorse communistische partij Rødt (rood), Bjørnar Moxnes, is afgetreden nadat hij afgelopen juni was betrapt op het stelen van een zonnebril.

Het incident deed zich voor in een zonnebrillenwinkel op de luchthaven van Oslo. Moxnes was met zijn vriendin onderweg naar een bruiloft, toen hij met de zonnebril in zijn zak de winkel uit liep.

In eerste instantie verklaarde Moxnes in een interview dat hij de zonnebril per ongeluk had meegenomen en na te zijn aangesproken door een beveiliger, onmiddellijk zijn excuses zou hebben aangeboden. Later gaf hij toe dat hij al eerder had opgemerkt dat de zonnebril nog in zijn zak zat en toen in paniek het prijskaartje had afgescheurd.

De volgende dag bood hij in een persconferentie zijn excuses aan en zei hij dat hij het verhaal nu van A tot Z had verteld. Maar daar moest hij van terugkomen. Diezelfde avond meldde een Noorse omroep dat Moxnes de zonnebril niet meteen zou hebben afgestaan toen de bewaker hem hierom vroeg.

Op camerabeelden die begin deze maand naar buiten zijn gekomen, is te zien hoe de partijleider een zonnebril past en vervolgens neerlegt op zijn bagagetrolley. Uiteindelijk verdwijnt de bril in zijn dichtgeritste jaszak.

De politie gaat ervan uit dat Moxnes met opzet heeft gehandeld. Hij kreeg een boete opgelegd van 3000 kronen, omgerekend zo’n 268 euro.

Moxnes’ ontslag is een klap voor de communistische partij Rødt. De partij is sinds 2021 de derde partij in het Noorse parlement en Moxnes was een van de meest populaire politici in Noorwegen. Zijn ontslag is een verlies voor de partij en zal de kansen op succes in de volgende verkiezingen verkleinen.