© Pexels

Leider Proud Boys krijgt 18 jaar cel voor bestorming Amerikaanse Capitool

Een leider van de extreemrechtse organisatie Proud Boys, Ethan Nordean, heeft op vrijdag een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd gekregen vanwege zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool.

Dit is tot nu toe de langste straf die is uitgesproken tegen iemand die werd vervolgd voor de gebeurtenissen op 6 januari 2021.

Nordean werd schuldig bevonden aan onder andere opruiende samenzwering, hoewel de straf aanzienlijk lager was dan de eerder geëiste 27 jaar. De rechter benadrukte: “Als we in dit land geen vreedzame machtsoverdracht hebben, hebben we niets.”

In een verklaring noemde Nordean de dag van de bestorming een “complete tragedie”. Hij beweerde dat hij naar het Capitool was gegaan om een leider te zijn en mensen uit de problemen te houden.

Op dezelfde dag werd ook een ander lid van de Proud Boys, Dominic Pezzola, veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, hoewel er oorspronkelijk twintig jaar was geëist tegen hem. Pezzola werd niet schuldig bevonden aan opruiende samenzwering, maar wel aan andere aanklachten, waaronder het belemmeren van een officiële procedure en het aanvallen van de politie tijdens de bestorming van het Capitool. De rechter omschreef de gebeurtenissen als “een nationale schande” en merkte op dat Pezzola een belangrijke rol had gespeeld op die dag.

Eerder op donderdag werden ook al twee andere leden van de Proud Boys, Zachary Rehl en Joseph Biggs, veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk vijftien en zeventien jaar voor hun betrokkenheid bij de bestorming.