© US Army via Wikimedia Commons

Levenslang en vrijspraak voor lokken vriend om geliquideerd te worden na foutje bij liquidatie

De rechtbank heeft levenslang opgelegd en een verdachte vrijgesproken in verband met de liquidatie van Justin Jap Tjong na een foutje. De rechtszaak is onderdeel van het grote Eris-liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh.

De twee Amsterdammers, Ferrel T. (35) en Guyno O. (30), hoorden eerder levenslang tegen zich eisen voor de moord op hun vriend. Het slachtoffer werd in de val gelokt en doodgeschoten in Osdorp. Volgens de rechtbank staat vast dat T. betrokken was en heeft hem levenslang opgelegd. Zijn medeverdachte is vrijgesproken.

De mannen van 30 en 35 jaar uit Amsterdam hebben volgens het OM het slachtoffer, Justin Jap Tjong, op 31 januari 2017 gelokt naar de plek waar hij werd doodgeschoten. De zaak is onderdeel van het omvangrijke liquidatieproces Eris. Hierin staan 21 verdachten terecht, waaronder kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. Eén van de voormalige leden, Tony de G., heeft als kroongetuige verklaringen afgelegd over liquidaties waarbij de groep betrokken zou zijn. Het gaat onder meer om vijf liquidaties en de voorbereiding of uitlokking van nog meer moorden.

De liquidatie van Justin Jap Tjong in januari 2017 was volgens justitie voor deze groep de eerste, de moord die een langdurige samenwerking op gang bracht. Justin en de twee Amsterdammers waren eerder die maand betrokken bij een liquidatie waarbij de verkeerde persoon was doodgeschoten. In plaats van het doelwit werd Hakim Changachi in Utrecht doodgeschoten. Toen het drietal opdracht kreeg om alsnog de juiste persoon te liquideren besloot Justin niet meer mee te doen. Hij verbrak alle contacten en dat leidde uiteindelijk mogelijk tot zijn dood.

De opdrachtgevers zouden boos zijn geweest inzake de vergissing en eisten dat iemand hiervoor zou moeten betalen met zijn leven. Volgens het OM hebben de twee Amsterdammers samen ervoor gezorgd dat Justin zou worden opgeofferd. Daarnaast waren de twee bang dat hij zou gaan praten nu hij er uit was gestapt.

Uit app- en chatverkeer blijkt dat de twee Amsterdammers intensief naar Justin Jap Tjong op zoek zijn geweest. Ze hebben hem opgespoord en overgehaald om nog één keer met ze mee te gaan als ‘spotter’ voor een liquidatie. Het bleek te gaan om zijn eigen liquidatie. Hij werd naar een pleintje gebracht waar de schutter stond te wachten. Daar werd Justin met tientallen kogels om het leven gebracht.

‘Ze hebben hun vriend Justin doelbewust opgespoord en niet meer laten gaan totdat ze hem -letterlijk- naar de executieplaats hebben geleid, waar hij, doorzeefd met tientallen kogels, een ongenadig gruwelijke dood is gestorven.’ Aldus de officieren van justitie. De Amsterdammers kregen eerder voor de liquidatie van Changachi tot 26 jaar opgelegd.