Slachtoffer liquidatie Justin Jap Tjong. © Politie

Levenslang geëist tegen Amsterdammers na lokken vriend om geliquideerd te worden na foutje bij liquidatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft levenslange gevangenisstraffen geëist tegen twee Amsterdammers die hun eigen vriend lieten liquideren.

De mannen van 30 en 35 jaar uit Amsterdam hebben volgens het OM het slachtoffer, Justin Jap Tjong, op 31 januari 2017 gelokt naar de plek waar hij werd doodgeschoten. De zaak is onderdeel van het omvangrijke liquidatieproces Eris. Hierin staan 21 verdachten terecht, waaronder kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. Eén van de voormalige leden, Tony de G., heeft als kroongetuige verklaringen afgelegd over liquidaties waarbij de groep betrokken zou zijn. Het gaat onder meer om vijf liquidaties en de voorbereiding of uitlokking van nog meer moorden.

De liquidatie van Justin Jap Tjong in januari 2017 was volgens justitie voor deze groep de eerste, de moord die een langdurige samenwerking op gang bracht. Justin en de twee Amsterdammers waren eerder die maand betrokken bij een liquidatie waarbij de verkeerde persoon was doodgeschoten. In plaats van het doelwit werd Hakim Changachi in Utrecht doodgeschoten. Toen het drietal opdracht kreeg om alsnog de juiste persoon te liquideren besloot Justin niet meer mee te doen. Hij verbrak alle contacten en dat leidde uiteindelijk mogelijk tot zijn dood.

De opdrachtgevers zouden boos zijn geweest inzake de vergissing en eisten dat iemand hiervoor zou moeten betalen met zijn leven. Volgens het OM hebben de twee Amsterdammers samen ervoor gezorgd dat Justin zou worden opgeofferd. Daarnaast waren de twee bang dat hij zou gaan praten nu hij er uit was gestapt.

Uit app- en chatverkeer blijkt dat de twee Amsterdammers intensief naar Justin Jap Tjong op zoek zijn geweest. Ze hebben hem opgespoord en overgehaald om nog één keer met ze mee te gaan als ‘spotter’ voor een liquidatie. Het bleek te gaan om zijn eigen liquidatie. Hij werd naar een pleintje gebracht waar de schutter stond te wachten. Daar werd Justin met tientallen kogels om het leven gebracht.

‘Ze hebben hun vriend Justin doelbewust opgespoord en niet meer laten gaan totdat ze hem -letterlijk- naar de executieplaats hebben geleid, waar hij, doorzeefd met tientallen kogels, een ongenadig gruwelijke dood is gestorven.’ Aldus de officieren van justitie. De Amsterdammers kregen eerder voor de liquidatie van Changachi tot 26 jaar opgelegd. Hier komt de tweede liquidatie nu bij en het OM eist levenslang. De rechtbank doet eind augustus uitspraak.

De andere verdachten in het Eris-liquidatieproces hoorden in januari al hun strafeisen. Er werden vijf levenslange gevangenisstraffen geëist tegen de kopstukken. De andere verdachten hoorden straffen variërend van 20 tot 30 jaar tegen zich eisen. De rechtbank doet in dit deel van het proces begin juli uitspraak.

Slachtoffer liquidatie Justin Jap Tjong. © Politie