De rechtbank van Amsterdam heeft Adil ‘Kinker’ A. en Anouar ‘Popeye’ B. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor hun rol bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachten met een AK-47 op hun vlucht op motoragenten hebben geschoten. Dat was volgens de rechtbank geen vooropgezet plan, en dus zijn ze veroordeeld voor poging tot doodslag. De rechtbank vreest dat de kans op herhaling bij de twee verdachten groot is en dus is er geen plaats meer voor hen in de samenleving. De straf is conform de eis van het OM.

De rechtbank hecht veel waarde aan de getuigenis van het doelwit van de schutters, Benaouf A. die zelf inmiddels veroordeeld is voor betrokkenheid bij de liquidatie op Najib Bouhbouh in Antwerpen. Het gericht schieten met AK-47’s op de politie noemt de rechtbank ‘verachtelijk’. Daardoor is volgens de rechtbank ‘de grens van een tijdelijke gevangenisstraf’ gepasseerd en is levenslang op zijn plaats.

Beide verdachten zijn het uiteraard niet eens met de levenslange gevangenisstraf en gaan in hoger beroep. Volgens Adil A. is dit ‘de grootste fout’ die de rechter kon maken. Medeverdachte Hamza B. is in Marokko veroordeeld voor zijn rol bij de liquidaties. Hij kreeg 20 jaar cel opgelegd. Over zijn zaak is ook het laatste niet geschreven want B. blijkt in Marokko veroordeeld te zijn op een verklaring die er niet is.