Foto: YouTube

Levenslang opgelegd na eis van 27 jaar voor liquidatie onschuldige man met AK-47 in Amsterdam

Het hof heeft een verdachte veroordeeld tot levenslang voor een liquidatie van een onschuldige man in Amsterdam na een eis van 27 jaar.

De 37-jarige is onder meer veroordeeld voor het doodschieten van de 25-jarige Youssef el Kahtaoui nadat hij uit zijn auto was gestapt. Op camerabeelden is te zien dat er vanuit een shishalounge op de bestuurder wordt geschoten. Een voorbijrijdende tram wordt door kogels geraakt. Op camerabeelden is te zien dat de geschokte en bange passagiers wegduiken voor de kogels. Terwijl het slachtoffer op de grond ligt, loopt de verdachte naar hem toe en schiet hij de man van dichtbij dood. In de tram worden meerdere kogelgaten aangetroffen, waaronder eentje vlakbij de trambestuurder en een nabij een zitplaats van een passagier. De verdachte is anderhalf jaar later aangehouden na een DNA-match met een aangetroffen kogel. Verder draait de zaak ook nog om een poging tot liquidatie in Almere waarbij het slachtoffer de aanslag overleefde. Later werd de man alsnog geliquideerd in Kerkdriel.

Het hof deed ook uitspraak in drie andere zaken over pogingen tot liquidaties, die allemaal een link met elkaar hebben. Daarin zijn gevangenisstraffen opgelegd van 6,5 jaar tot 24,5 jaar. Een vijfde verdachte is vrijgesproken na een eerdere straf van 5 jaar.