De 50-jarige Arturo Shows Urquidi alias 'Chous'. © DEA

Levenslang voor ex-agent die carrièreswitch maakte en kopstuk werd in Sinaloa-drugskartel

Een voormalige politieagent en kopstuk van het Sinaloa-drugskartel is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in de Verenigde Staten.

Het gaat om de 50-jarige Arturo Shows Urquidi alias ‘Chous’ uit Juarez. De man begon zijn carrière als politieagent in de staat Chihuahua maar is later het criminele pad opgegaan. Urquidi werkte daarna voor het Sinaloa-drugskartel onder Ismael ‘El Mayo’ Zambada Garcia. De ex-agent beveiligde onder meer stash huizen waar duizenden kilo’s cocaïne uit tankwagens werden gelost en vervolgens opnieuw werden geladen met wapens en geld om te vervoeren naar Culiacan. Tijdens zijn betrokkenheid bij het Sinaloa-kartel heeft het kartel met succes duizenden kilo’s cocaïne in de Verenigde Staten geïmporteerd ter waarde van meer dan een miljard dollar.

Op 22 oktober 2021 veroordeelde een federale jury in El Paso de ex-agent tot levenslang voor deelname aan een criminele organisatie. Daarnaast is hij schuldig bevonden aan betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel, het witwassen van crimineel vermogen en wapenbezit. ‘Het onderzoeken en vervolgen van leden van gevaarlijke transnationale criminele organisaties blijft een topprioriteit van de Amerikaanse procureur-generaal voor het westelijke district van Texas’, aldus de Amerikaanse procureur Ashley C. Hoff. ‘Deze straf is een belangrijke stap om de leden van het Sinaloa-kartel verantwoordelijk te houden voor de misdaden die ze jarenlang hebben begaan. De vervolging van deze zaak laat duidelijk zien hoe een sterke samenwerking tussen federale, staats- en lokale wetshandhavingsinstanties de illegale activiteiten van transnationale criminele organisaties effectief kan bestrijden.’

De 50-jarige Arturo Shows Urquidi alias ‘Chous’. © DEA