Levenslange gevangenisstraffen geëist tegen zwijgende verdachten voor liquidatie advocaat Derk Wiersum

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft levenslange gevangenisstraffen geëist voor de liquidatie op Derk Wiersum die als advocaat Nabil B. de Mocro Maffia kroongetuige bijstond in het Marengo-liquidatieproces.

De 37-jarige Giermo B. uit Almere en de 32-jarige Moreno B. uit Rotterdam worden ervan verdacht de liquidatie op Wiersum te hebben uitgevoerd. Na de moord startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. Hij moet zich later verantwoorden in een aparte strafzaak.

De verdachten die volgens justitie de liquidatie zouden hebben uitgevoerd hebben van begin tot eind ontkent iets de met de zaak te maken te hebben. Verder hebben de mannen zich beroepen op hun zwijgrecht. Ook op de emotionele verklaring van de familie van de doodgeschoten advocaat kwam weinig reactie. Volgens het OM hadden beide mannen na de moord opeens opvallend veel cash geld terwijl ze daarvoor nooit de beschikking hadden over zulke aanzienlijke bedragen.

Tussen de verdachten is volgens de officieren van justitie overduidelijk sprake geweest van een bewuste en nauwe samenwerking. Beide verdachten hebben ter observatie in de betrokken voertuigen gezeten en waren op meerdere dagen aanwezig op de plaats delict. Hun rollen waren min of meer inwisselbaar. ‘Elke moord is verschrikkelijk, maar als een moord mogelijk te maken heeft met het uitvoeren van je rol als advocaat, maakt dat extra schrijnend. (-) De dood van Derk Wiersum was het gevolg van een doelgerichte, goed voorbereide aanslag.’ De officieren eisten tegen beide verdachten een levenslange gevangenisstraf.