Twee schutters schieten met automatische vuurwapens op de broers Yakhlaf op oudejaarsavond 2015. © screenshot

Levenslange gevangenisstraffen voor opdrachtgeven en uitvoeren meerdere Mocro Maffia liquidaties

De rechtbank heeft in verband met een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe straffen van 7 jaar tot levenslang opgelegd.

Het gaat om de voorbereiding van de liquidatie van de broers Chahid en Chafik Yakhlaf in oktober 2015 en de daadwerkelijke liquidatie van Chahid Yakhlaf op oudjaarsavond in 2015. Zij broer Chafik en een derde persoon raakten gewond door de kogelregen uit een AK-47. Verder draait de rechtszaak ook nog om de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie in november 2015 en de mislukte liquidatie van Nourdine A. in april 2016.

In totaal zijn zes mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen. Don M. en Frans H. maakten zich schuldig aan het voorbereiden van de moorden op de gebroeders Yakhlaf in Utrecht. Het bleef bij een poging tot liquidatie, omdat zij op 21 november 2015 tijdens de uitvoering zijn gestoord. M. nam de opdracht voor de liquidatie aan en hield zich met de organisatie bezig. Hij en Frans H. hadden niet hetzelfde aandeel in de voorbereiding van de moorden. De rechtbank legt vanwege dat verschil aan Don M. een gevangenisstraf op van 9 jaar en aan Frans H. een gevangenisstraf van 7 jaar.

Volgens de rechtbank schoten Hicham M. en Mohamed H. na een lange planning op 31 december 2015 met automatische vuurwapens op een auto waarin Chahid Yakhlaf, Chafik Yakhlaf en een derde man zaten. De liquidatie vond plaats op een camping in Kerkdriel. Chahid Yakhlaf overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zijn broer, Chafik Yakhlaf, en de derde man in de auto raakten allebei gewond, maar overleefden de aanslag.

Daniël M. speelde als ‘vriend’ van Eaneas Lomp een grote rol bij zijn liquidatie. De rechtbank legt Daniël M. een gevangenisstraf van 15 jaar op. Dit wijkt af van de eis van het Openbaar Ministerie, omdat Daniël M. niet degene was die het dodelijk schot heeft gelost.

Op zondag 3 april 2016 was er een schietpartij aan de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam. Nourdine A. was het doelwit van deze aanslag. Omar L. was de opdrachtgever van de aanslag. Mohamed H. was één van de schutters. Hicham M. plaatste onder meer een GPS-tracer onder de auto van het slachtoffer. De liquidatie mislukte uiteindelijk, omdat het automatische vuurwapen haperde.

Hicham M. en Omar L. hebben samen met anderen twee mensen op gruwelijke wijze geliquideerd en geprobeerd om drie andere personen om het leven te brengen. Omar L. was de opdrachtgever of gaf instructies en Hicham M. was de schutter bij twee liquidaties. Zij lijken, volgens de rechter, gewetenloos. De dood van toevallige omstanders werd op de koop toegenomen. De rechtbank vindt dat zij zichzelf hier buiten de samenleving plaatsen en dat voor zulke uitzonderlijk zware misdrijven alleen een levenslange gevangenisstraf passend is.

De rechtbank vindt bewezen dat Omar L. de opdrachtgever van de aanslag op de broers Yakhlaf was en andere liquidaties. L. heeft van de rechtbank een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen. Hicham M. moet ook levenslang de cel in. Mohamed H. heeft een gevangenisstraf van 30 jaar opgelegd gekregen.