De politie heeft door het kraken van versleutelde berichten van IronChat een liquidatie voorkomen.

Dat heeft de politie Oost-Nederland bekendgemaakt. De informatie dat er voorbereidingen werden getroffen voor een vergeldingsactie, kwam uit versleutelde communicatie die door de politie is onderschept. Uit de chats met cryptofoons kwam naar voren dat criminelen elkaar ervan verdachten, dat zij informatie naar de politie gelekt hadden en dat hiervoor een vergeldingsactie/liquidatie werd voorbereid. De politie besloot in te grijpen en heeft drie verdachten aangehouden. Het gaat om een 31-jarige man uit Almelo en twee mannen van 23 en 33 jaar oud uit Enschede. De mannen worden naast de vergeldingsactie ook verdacht van drugshandel.

De server waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, is ontdekt nadat de politie in Oost-Nederland, in een onderzoek naar witwassen, een leverancier van de cryptofoons op het spoor kwam. Met deze cryptofoons, die duizenden euro’s kosten, kunnen alleen chatberichten worden verstuurd. De politie kon meekijken met de app IronChat en heeft op deze 258.000 versleutelde berichten onderschept en live meegelezen. De server en de website van de cryptofoon aanbieder zijn inmiddels offline gehaald. Hoe de politie kon meekijken is niet bekendgemaakt. Mogelijk is er een fout ontdekt in de IronChat app en heeft de politie hier gebruik van gemaakt.

De eigenaar van het bedrijf, een 46-jarige man uit Lingewaard, en zijn compagnon, een 52-jarige man uit Boxtel, zijn aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hun woningen en het bedrijf zijn doorzocht. Er zijn op diverse plekken in het land doorzoekingen gedaan. Door de gekraakte berichten is onder meer een drugslab opgerold en zijn bij verschillende actie meer dan 90K cash, automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs aangetroffen en in beslag genomen.