Luxe goederen in beslag genomen bij actie inzake witwassen P.C. Hooftstraat in Amsterdam

De politie heeft bij een actie in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam meerdere luxe goederen in beslag genomen.

Bij een gezamenlijke actie van het Openbaar Ministerie, de gemeente Amsterdam, de politie, de Belastingdienst en de FIOD zijn zaterdag op en rondom de P.C. Hooftstraat controles uitgevoerd. Hierbij zijn luxe goederen, waaronder een Rolex-horloge en kostbare winterjassen, tassen, schoenen en zonnebrillen in beslag genomen.

De politie heeft een 27-jarige man uit Lelystad aangehouden op verdenking van witwassen. De integrale actie vond plaats in het kader van het voorkomen en bestrijden van ondermijnende criminaliteit. In een groot aantal winkels in het duurdere en luxe segment worden regelmatig grote contante bedragen uitgegeven. Dat blijkt uit onderzoek. Niet altijd is duidelijk wat de herkomst van dat geld is, aldus een woordvoerder.

In verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat geld, afkomstig van criminele activiteiten, graag wordt uitgegeven in de befaamde winkelstraat. Ook beschikt de recherche over informatie dat onder het winkelend publiek zich mensen begeven die in de winkels aldaar veel (contant) geld uitgeven, maar geen of weinig geregistreerd inkomen hebben.