Magnetisch ijzer met cocaïne en cocaïnewasserij ontdekt in lopend drugsonderzoek

Donderdagmiddag 10 augustus zijn drie verdachten gearresteerd in het kader van een doorlopend drugsonderzoek. De politie ontdekte een cocaïnewasserij en een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.

Het onderzoek begon bij de Taskforce Cocaïnestromen Fortius* van de Landelijke Eenheid, die aan de hand van informatie over een partij drugs een rechercheonderzoek startte. De drugs waren vanuit Zuid-Amerika de haven van Antwerpen binnengekomen en waren op weg naar Nederland. Gedurende het onderzoek kreeg Fortius inzicht in de verdachten achter deze partij drugs en werden twee locaties geïdentificeerd: Heinenoord en ‘s-Gravenland. Op deze locaties werden in totaal drie verdachten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de drugssmokkel en productie van verdovende middelen.

In Heinenoord werd in een loods een aanzienlijke hoeveelheid magnetisch ijzer aangetroffen, vermoedelijk met daarin cocaïne. Deze methode wordt vermoedelijk gebruikt om de cocaïne uit het ijzer te ‘wassen’. De benodigde chemicaliën en apparatuur voor dit proces waren aanwezig. Ook trof de politie twee vuurwapens aan in deze loods.

In ‘s-Gravenland werd ongeveer 1500 kilogram PMK gevonden, een grondstof voor de productie van synthetische drugs. Daarnaast werden andere items ontdekt die verband houden met de invoer van cocaïne. De politie zal verder onderzoek doen naar deze goederen.

De gearresteerde verdachten zijn een 53-jarige man uit ‘s-Gravenland, een 31-jarige man uit Barendrecht en een 51-jarige man uit Heinenoord. Volgende week zullen ze voor de rechter-commissaris verschijnen.

De aanhoudingen werden uitgevoerd door de Taskforce Fortius, een samenwerkingsverband tussen de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen (B), het Federaal Gerechtelijk Parket (B), het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en de Landelijke Eenheid. Deze taskforce richt zich op de bestrijding van internationale cocaïnehandel via de Antwerpse haven naar Nederland. Verschillende politie-eenheden en bijzondere opsporingsdiensten werken samen binnen dit initiatief.