© crime-nieuws.nl

Man (31) veroordeeld tot celstraf voor witwassen 17 miljoen euro en gewapende overval in Beverwijk

De rechtbank heeft een man veroordeeld voor betrokkenheid bij het witwassen van 17 miljoen euro en een gewapende overval in Beverwijk.

De rechtbank vindt bewezen dat de verdachte gedurende 2,5 jaar betrokken is geweest bij het witwassen van in totaal ongeveer 17 miljoen euro. Hij maakte deel uit van een groter geheel, een criminele organisatie die gericht was op gewoontewitwassen en valsheid in geschrifte. In deze organisatie liet hij als katvanger niet-bestaande bedrijven op zijn naam zetten.

Ook heeft hij op bijna dagelijkse basis als ‘geldezel’ gefungeerd. Daarbij haalde hij grote contante geldbedragen op bij een aantal telefoonwinkels in het Beverwijkse Midi-Center en stortte hij dit geld vervolgens op diverse bankrekeningen van de organisatie, waarna het meerdere malen werd doorgestort om de criminele herkomst te verhullen. Binnen de criminele organisatie zou een medeverdachte zorgen voor een valse facturenstroom zou de overboekingen legitiem te laten lijken. De strafzaak tegen deze medeverdachte is nog in de voorbereidende fase.

De rechtbank heeft de verdachte ook veroordeeld voor medeplichtigheid aan een gewapende overval op een van de telefoonwinkels in het Midi-Center op 27 mei 2019. Hij heeft in het kader van zijn witwaspraktijken gedaan alsof hij geld kwam ophalen bij de winkelier en hem afgeleid tot het moment dat de overvallers met vuurwapens de zaak binnenkwamen. Om zijn eigen betrokkenheid en die van de organisatie te verhullen heeft hij een valse aangifte gedaan van de overval en zich voorgedaan als slachtoffer.

De 31-jarige man is schuldig bevonden aan witwassen en een overval in 2019. Daarnaast is hij veroordeelde voor deelname aan een criminele organisatie. Hiervoor heeft hij een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, opgelegd gekregen.