Man aangehouden in Rotterdam na verkoop ‘coronavrije’ verklaringen voor 10 euro

De FIOD heeft een man aangehouden die verdacht wordt van het verkopen van valse ‘coronavrije’ verklaringen.

Om te reizen naar bepaalde landen is een verklaring nodig dat iemand geen corona heeft. Een officiële test en gezondheidsverklaring kosten 150 euro. Na onderzoek blijkt dat via sociale media een soortgelijke verklaring voor 10 euro wordt aangeboden. De gezondheidsverklaringen lijken officieel met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria. Deze artsen en laboratoria blijken hier echter niks mee te maken hebben.

De FIOD heeft een onderzoek ingesteld waarbij een verdachte in beeld kwam. De 23-jarige Rotterdammer is aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte. De woning van de man is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op zijn computer en mobiele telefoon.

Het onderzoek zal zich ook richten op de kopers van deze vervalste verklaringen. Zij kopen verklaringen zonder te zijn getest, en lichten daarmee een vliegtuigmaatschappij op, die ze ter goeder trouw vervoert. De FIOD heeft in dit onderzoek samengewerkt met de afdeling specialistische opsporing van de politie-eenheid Den Haag. Het onderzoek staat onder leiding van Functioneel Parket.