© Pexels

Man die 18 jaar vastzat voor zesvoudige moord door verkeerde foto van naamgenoot vrijgelaten

Een Amerikaan die 18 jaar heeft vastgezeten door een verkeerde foto is eindelijk op vrije voeten gesteld.

Het gaat om de 35-jarige Sheldon Thomas die in 2005 werd veroordeeld voor een dodelijke schietpartij in New York. Justitie blijkt opzettelijk een foto te hebben gebruikt van een andere persoon die toevallig dezelfde naam had. De opsporingsdiensten zouden hebben geweten dat Thomas niet op de gebruikte foto stond maar toch besloten om die te gebruiken als bewijs tegen hem.

Op basis van de verkeerde foto’s wees een getuige de man aan als de schutter. Die getuigenverklaring bleef 18 jaar staan ondanks herhaaldelijke pogingen van de onschuldige verdachte om dit aan te vechten. ‘Deze zaak is al sinds het begin omringd door fouten en gebrek aan bewijs’, aldus de officier van justitie. ‘Het was gewoon oneerlijk. Thomas is maandenlang geïntimideerd door rechercheurs.’

Nu is Thomas eindelijk na 18 jaar detentie vrijgelaten. De echte moordenaar van de schietpartij waarbij zes personen om het leven kwamen is nog spoorloos. De man, die zijn onschuld altijd heeft volgehouden, zegt nog steeds sprakeloos te zijn door zijn vrijlating.