De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Man die jaren vastzat voor liquidatie met kalasjnikov in Brunssum vrijgesproken

In hoger beroep is een man vrijgesproken voor een liquidatie met een kalasjnikov machinegeweer in Brunssum.

Het gerechtshof heeft de zaak bekeken en is tot een andere conclusie gekomen dan de rechtbank. Die legde de man 30 jaar cel op. Het hof heeft de verdachte vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Twee andere mannen hebben 27 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de liquidatie.

In het onderzoek werd een undercoveragent ingezet door de politie. Twee van de mannen hebben in gesprekken met de undercover, waaraan zij onder meer ook wapens hebben geleverd, gesproken over de liquidatie. De beide mannen noemden de derde man die bij het incident betrokken was ‘de Lange’. De rechtbank Limburg vond dat er genoeg bewijs tegen deze man lag om hem te veroordelen tot 30 jaar cel. 

In hoger beroep spreekt het hof de verdachte vrij van de (poging tot) moord. Hoewel de man ook ‘de Lange’ wordt genoemd, is die enkele verwijzing naar het oordeel van het hof te minimaal om hem te kunnen linken aan de schietpartij. Daarnaast heeft hij een alibi dat niet zonder meer weerlegd kan worden. Ook een van de andere verdachten verklaarde dat de man niet in de auto zat tijdens de achtervolging. Het hof legt hem wel 8 maanden cel op voor wapen- en drugsbezit. 

De 30-jarige Sven Prins werd in september 2015 doodgeschoten bij een achtervolging. In zijn auto zat een vriend die de aanslag overleefde. Het motief voor de liquidatie ligt vermoedelijk in een conflict om drugs, maar de politie kon dit nooit bewijzen.