Man die negen keer zakte voor examen krijgt tbs voor brandstichting bij CBR

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor brandstichting bij het CBR na negen keer zakken.

De 39-jarige man is op 3 januari 2020 het gebouw van het CBR ingelopen en heeft daar meegebrachte benzine in brand gestoken. Volgens de man was hij al negen keer gezakt voor zijn rijexamen en heeft hij de brand gesticht om aandacht voor zijn situatie te vragen. De brand veroorzaakte veel materiële schade en het pand kon daardoor zes maanden niet worden gebruikt.

Volgens gedragsdeskundigen blijkt na onderzoek dat de verdachte psychische problemen heeft en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank is het eens met die conclusie. Het is noodzakelijk dat de verdachte intensief wordt behandeld. Omdat het om een ernstig feit gaat kan de duur van de maatregel langer dan vier jaar duren.

De officier van justitie heeft op de zitting drie jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank vindt het in het belang van de verdachte en de maatschappij dat de tbs-maatregel zo snel mogelijk van start gaat. Daarom legt de rechtbank geen gevangenisstraf voorafgaand aan de behandeling op.