© Pexels

Man door DNA bewijs 47 jaar na veroordeling voor verkrachting onschuldig verklaard

Leonard Mack, een Amerikaanse man die 47 jaar geleden werd veroordeeld voor verkrachting, is onlangs onschuldig verklaard dankzij nieuw DNA-bewijs. Mack heeft ten onrechte 7,5 jaar in de gevangenis doorgebracht voor een misdaad die hij niet heeft begaan.

Het incident waarvoor Mack werd gearresteerd, vond plaats in 1975 in Greenburgh, een stad ongeveer 25 kilometer ten noorden van New York City. Hij werd beschuldigd van het verkrachten van een tienermeisje dat samen met een ander meisje van school naar huis liep.

Opvallend was dat de politie na het incident op zoek was naar een zwarte man die het meisje had aangevallen in een overwegend blanke wijk. Kort daarna werd Leonard Mack, een zwarte man, door de politie gearresteerd en in 1976 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar.

Recentelijk kwam er echter nieuw bewijs naar voren, dankzij de inspanningen van het “Innocence Project”, een organisatie die zich inzet voor gerechtigheid voor onterecht veroordeelden. Dit DNA-bewijs, dat ten tijde van Mack’s veroordeling niet beschikbaar was, wees uit dat hij niet de dader was van de verkrachting in 1975.

Het parket van Westchester County heeft bevestigd dat de echte dader, een veroordeelde zedendelinquent, inmiddels heeft toegegeven dat hij de verkrachting heeft gepleegd. Deze onthullingen maken deze zaak tot de langstdurende onterechte veroordeling in de Amerikaanse geschiedenis.

De zaak van Leonard Mack benadrukt het belang van grondig onderzoek en DNA-bewijs in het streven naar gerechtigheid en het voorkomen van onterechte veroordelingen.