Foto ter illustratie.

Man gepakt met 34 paspoorten op zak bij controle vliegveld Eindhoven veroordeeld voor mensensmokkel

De rechtbank heeft een mensensmokkelaar die 34 paspoorten op zak had veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden.

De 42-jarige man uit Syrië vloog begin september 2021 van Griekenland naar Luxemburg. Een dag later wilde hij inchecken op de luchthaven in Eindhoven voor een vlucht terug naar Griekenland. Tijdens een controle op het vliegveld werden in de rugtas van de verdachte een groot aantal Griekse paspoorten en verblijfskaarten en een Egyptisch paspoort gevonden. De reisdocumenten waren uitgegeven door de Griekse en Egyptische overheid aan onder andere 17 personen van wie 9 kinderen met een Syrische achtergrond.

De verdachte verklaarde dat hij in Luxemburg diverse paspoorten en verblijfskaarten in zijn bezit kreeg met het doel om deze weer mee terug te nemen naar Griekenland en over te dragen aan een ander. De rechtbank ziet dit anders en is van oordeel dat de documenten bestemd waren voor mensensmokkel. Dit oordeel baseert de rechtbank onder meer op de wijze waarop de documenten werden vervoerd en aan de verdachte werden verstrekt, buiten het zicht van de camera’s op de luchthaven van Luxemburg. De stelling van de verdediging dat de verdachte niet wist of kon vermoeden dat de documenten gebruikt zouden worden voor mensensmokkel, is volgens de rechtbank niet aannemelijk.

De verdachte verklaarde dat de documenten bedoeld waren om andere mensen te kunnen laten reizen en dat mensen deze documenten konden uitlenen om anderen te laten reizen. Daarmee is er volgens de rechtbank sprake van voorbereidingshandelingen voor mensensmokkel. De man is nu door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden.