© US Army via Wikimedia Commons

9 jaar gevangenisstraf geëist voor schietpartij Amsterdam waarbij meisje in kinderwagen werd geraakt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 9 jaar gevangenisstraf geëist tegen een man voor een schietpartij in Amsterdam waarbij een meisje in een kinderwagen werd geraakt.

Op 10 mei 2021 opende de 24-jarige Amsterdammer volgens de officier van justitie bij een winkelcentrum het vuur op vijf mannen. Waarom hij dit deed blijft onduidelijk. De verdachte heeft volgens de officier met een wapen, kennelijk op de uitkijk, op de groep mannen gewacht, is gaan fietsen en al fietsend heeft hij minimaal vijf keer richting de vijf mannen geschoten. Op het moment van de schietpartij was het druk op straat. Er liepen allerlei mensen van en naar het metrostation en het winkelcentrum.

Vlak achter de vijf beschoten mannen wandelde een vrouw met een kinderwagen met daarin haar twee kinderen. Eén van de twee werd door een kogel in haar been geraakt. ‘Dit had zo anders kunnen aflopen,’ zei officier van justitie vandaag op zitting. ‘We kunnen van geluk spreken dat het meisje leeft en dat het in die zin bij de wond in het been is gebleven.’

Na onderzoek werd de verdachte aangehouden. Op één van de kogelhulzen werd zijn DNA aangetroffen. Daarnaast wordt bij zijn aanhouding een week later een tas gevonden met een vuurwapen en een fietssleuteltje. Op het vuurwapen zit DNA van de verdachte. Volgens het NFI kan ‘met grote mate van waarschijnlijkheid vastgesteld worden dat de hulzen op de plaats delict zijn verschoten uit het wapen’. Het fietssleuteltje past op een fiets dat voldoet aan de opvallende kenmerken van de fiets op de camerabeelden van de schietpartij.

‘Het is een laffe afschuwelijke daad. (-) Het kostbaarste bezit is je vrijheid, aldus verdachte. En die vrijheid wordt wat het Openbaar Ministerie betreft een lange tijd aan verdachte ontnomen om recht te doen aan wat er is gebeurd op 10 mei bij metrostation Kraaiennest.’ De verdachte hoorde naast de 9 jaar gevangenisstraf ook nog 133 dagen gevraagd voor een eerder opgelegde voorwaardelijke straf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.