Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man hoort jaren cel tegen zich eisen voor gericht schieten op auto Nijmegen

Het Openbaar Ministerie heeft een zware strafeis geëist tegen een 21-jarige verdachte die op 29 maart van dit jaar een schot loste op een andere auto in Nijmegen. De officier van justitie is ervan overtuigd dat de verdachte doelbewust schoot op de bestuurder van de andere auto, en eist daarom 36 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

De verdachte ontkent gericht te hebben geschoten. Hij zegt dat hij een waarschuwingsschot wilde lossen, maar dat zijn arm niet ver genoeg uit het raam aan de passagierskant kwam. De officier van justitie is niet overtuigd van deze verklaring. Ze wijst erop dat er een onafhankelijke getuige is die heeft verklaard dat de verdachte gericht schoot. Ook het beroep op noodweer dat de verdediging naar voren bracht, wordt door de officier van justitie verworpen.

Het OM stelt dat de verdachte zeer gevaarlijk gedrag vertoonde. Het slachtoffer had geraakt kunnen worden, en ook andere mensen in de buurt liepen gevaar. Het incident vond plaats op een druk kruispunt binnen de bebouwde kom van Nijmegen.

De officier van justitie heeft rekening gehouden met het feit dat de verdachte en het slachtoffer het al eerder met elkaar aan de stok hadden gehad. De officier benadrukt echter wel dat het incident veel impact heeft gehad. Niet alleen op de direct betrokkene, maar ook op de buurt en de stad en onze samenleving als geheel.

De verdediging heeft nog niet gereageerd op de strafeis. De uitspraak wordt op 19 oktober verwacht.