Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Verdachte container haven Antwerpen leidt naar loods met grote partij cocaïne van 2,7 ton

Een verdachte container in Antwerpen heeft geleid naar een loods met een grote partij blokken cocaïne van 2,7 ton.

Speciale eenheden van de federale politie hebben maandagavond 10 mannen opgepakt tijdens een inval in een loods in Hamme, Oost-Vlaanderen. Later volgden nog twee arrestaties in verband met hetzelfde incident. Bij de inval werd een aanzienlijke hoeveelheid cocaïne ontdekt, opgeslagen in jute zakken die bedoeld waren voor koffiebonen.

De operatie begon met informatie van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen over een verdachte container. Deze container werd maandag opgehaald van kaai 1742 in de haven van Antwerpen en naar een loods in de Drapstraat in Hamme vervoerd. Op basis van deze informatie gaven de autoriteiten opdracht aan speciale eenheden om in actie te komen.

De politie viel de loods rond 21:00 uur binnen en arresteerde negen mannen en een 16-jarige. In een volgende fase werden nog een 29-jarige man in Meise en een 32-jarige straddle carrier-bestuurder op kaai 1742 gearresteerd. Het onderzoek en de operatie werden uitgevoerd in samenwerking met lokale politie-eenheden en de scheepvaartpolitie.

In de loods troffen de politiediensten talloze jute zakken aan die gevuld waren met cocaïneblokken. Na telling bleek het om een totaal van 2,76 ton cocaïne te gaan.

Het parket heeft de onderzoeksrechter gevraagd om de verdachten te vervolgen voor de invoer van verdovende middelen in vereniging. De verdachten, variërend in leeftijd van 23 tot 40 jaar en met verschillende nationaliteiten waaronder Belgisch, Nederlands, Marokkaans, Armeens, Lets en Oekraïens, werden in voorlopige hechtenis genomen. Voor de minderjarige verdachte uit Borgerhout nam de jeugdrechter de nodige jeugdbeschermingsmaatregelen. Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen.