Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man krijgt 35 jaar cel voor doodschieten slachtoffer die bekendmaakte transgender te zijn

Een man uit Chicago is veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf voor de moord op een transgender vrouw. Orlando Perez, 21, werd schuldig bevonden aan moord met voorbedachten rade en haatmisdrijf.

De moord vond plaats op 31 mei 2020. Perez ontmoette Selena Reyes-Hernandez, 37, bij haar appartement in Chicago. Na een kort gesprek vroeg Perez of Reyes-Hernandez een vrouw was. Toen Reyes-Hernandez antwoordde dat ze transgender was, werd Perez woedend en schoot hij haar dood.

Na de onthulling verliet de man uit Chicago haar huis, en even later zeiden de aanklagers dat hij terugkwam met een pistool en met zijn gezicht bedekt. De politie van Chicago zei dat ze bewakingsbeelden hadden verkregen waarop hij een vuurwapen hanteerde toen hij haar huis naderde. Toen Perez haar appartement bereikte en de deur opendeed, ging hij naar binnen en schoot Hernandez in zijn hoofd en rug. Voor de tweede keer vluchtte Perez uit haar huis en keerde daarna weer terug om nog meer kogels in haar borst, nek en hand te schieten.

Perez werd in 2021 gearresteerd en aangeklaagd. Hij pleitte schuldig aan de aanklachten in februari 2023. De rechter heeft nu 35 jaar opgelegd voor de zogenaamde haatmisdrijf.

Wat is haatmisdrijf?

Haatmisdrijf is een misdrijf dat wordt gepleegd op basis van de ras, religie, seksuele geaardheid, genderidentiteit of een andere beschermde groepsidentiteit van het slachtoffer. Haatmisdrijven zijn een vorm van discriminatie en geweld die de slachtoffers bang en onveilig kunnen maken.