Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Man krijgt tbs voor met veel geweld om het leven brengen ouders in Hengelo

Een man uit Hengelo is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het om het leven brengen van zijn ouders.

De 27-jarige man bracht in oktober 2019 in een psychotische toestand zijn ouders met veel geweld om het leven. Als gevolg hiervan moeten de nabestaanden zonder hen verder leven, wat voor hen een groot gemis is en veel pijn en verdriet veroorzaakt. Ook de man zelf zal moeten leven met het gruwelijke besef dat hij zijn eigen ouders, van wie hij hield en die belangrijke steunfiguren voor hem waren, heeft gedood, aldus de rechtbank.

De man is de afgelopen maanden in het Pieter Baan Centrum onderzocht door verschillende deskundigen. Naar aanleiding van dit onderzoek is een rapport over de man uitgebracht. Uit het rapport blijkt dat bij de man onder meer sprake is van schizofrenie. De deskundigen stellen vast dat toen de man zijn ouders doodde, hij in een zeer ernstige psychotische toestand verkeerde.

Omdat de man in een psychotische waan handelde, vindt de rechtbank dat er sprake is van doodslag en niet van moord. Bij moord moet er namelijk sprake zijn van een vooropgezet plan. Dat de rechtbank de man van alle rechtsvervolging ontslaat, betekent dat aan hem geen straf kan worden opgelegd. Wel ziet de rechtbank aanleiding een tbs-maatregel met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank vindt net als de deskundigen dat de man moet worden behandeld voor zijn ziektebeeld.