Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Man na vrijspraak alsnog veroordeeld tot cel voor liquidatie eigen oom in Rosmalen

In hoger beroep is een man veroordeeld voor de liquidatie van zijn eigen oom in Rosmalen. De verdachte was eerder door de rechtbank vrijgesproken.

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag de 27-jarige man uit Rosmalen veroordeeld tot een celstraf van 15,5 jaar voor de moord op zijn oom, Martie Heesbeen (49), in 2014. Volgens het hof is bewezen dat hij zijn oom met voorbedachten rade heeft doodgeschoten toen deze zijn hond uitliet. De rechtbank sprak de man eerder vrij wegens gebrek aan bewijs.

In de vroege avond van 2 december 2014 liet Martie Heesbeen zoals altijd zijn hond uit. De verdachte reed op een scooter naar de plek waar het slachtoffer, zijn oom, liep. Hij wachtte tot twee hardlopers zijn oom waren gepasseerd en loste toen van dichtbij enkele schoten op hem af. Het slachtoffer kwam hierdoor vrijwel direct om het leven. In de buurt van de plaats delict is een vuurwapen aangetroffen en in de buurt van de woning van de verdachte is later een scooter teruggevonden.

Volgens het hof heeft de man zijn oom opzettelijk en met voorbedachte raad van het leven beroofd. Hij heeft voldoende tijd gehad om zich te beraden en hij heeft niet in een opwelling gehandeld. Hij is, terwijl hij een schietklaar vuurwapen bij zich droeg, op een scooter naar de plek gereden waar zijn oom altijd zijn hond uitlaat, is enige tijd achter twee hardlopers blijven rijden, en heeft daarna pas zijn oom doodgeschoten. Hij heeft volgens het hof dus genoeg gelegenheid gehad om na te denken over voor hij de trekker overhaalde.