Man opgepakt in Groningen voor stelen 1,1 miljoen euro met sms’je

De recherche heeft een man uit Groningen aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een zaak rond 1,1 miljoen euro dat gestolen werd via een sms’je.

De 21-jarige man zou betrokken zijn geweest bij de oplichting van een ondernemer bij wie in één nacht 1,1 miljoen euro werd geplunderd. Volgens de politie benaderde hij slachtoffers via Marktplaats of met een sms en lokte ze vervolgens naar valse websites. Daar werden de gedupeerden verzocht om privégegevens achter te laten om betalingen te doen. De slachtoffers waren in de veronderstelling een openstaande rekening te betalen.

Zodra de gegevens binnen waren kon de Groninger de rekeningen over nemen van de slachtoffers. Vervolgens werd er geld gehaald van de rekeningen door te pinnen of online bestellingen te doen. Volgens het onderzoeksteam was de verdachte extreem behendig met een ‘volle arsenaal aan digitale oplichtingsmethoden’. Toen de man werd aangehouden trof de politie een ‘dashboard’ aan op zijn laptop waarop allerlei digitale oplichtingsmethoden draaiden.

Bij de aanhouding van de verdachte maandag in Groningen hebben politie en justitie beslag gelegd op luxe goederen, zoals dure kleding. Daaronder zaten drie paar schoenen die elk voor bijna duizend euro over de toonbank gaan. Ook is beslag gelegd op een jas met een winkelwaarde van 1050 euro. Daarnaast werden telefoons en computerapparatuur in beslag genomen voor verder onderzoek. Politie en OM nemen Cybercrime hoog op en doen verder onderzoek. De recherche sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.