Man opgepakt in IJmuiden voor seksueel misbruik Filipijns meisje op livestream

Een 34-jarige man uit IJmuiden is zaterdagochtend aangehouden in zijn woning omdat hij verdacht wordt van het seksueel misbruiken van een Filipijns tienermeisje via een livestream.

Het onderzoek werd op 18 januari 2017 gestart onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Een minderjarige meisje zou deel uitmaken van een organisatie die via live streaming chats verkopen aan westerlingen.

De verdachte uit IJmuiden zou al meerdere livestreams hebben besteld en betaald. Het meisje en de organisatie waarvoor zij werkt, maken gebruik van een grote hoeveelheid accounts. Via Skype en Facebook, maar ook via andere sociale media.

Het misbruik wordt middels een internet stream (via een webcam) live getoond aan de betalende klant. De betalende klant heeft veelal de mogelijkheid om vooraf te bestellen wat hij wil zien. Er zijn ook gevallen bekend waarbij de klant gedurende het misbruik de regie heeft en dus aanwijzingen kan geven hoe het misbruik plaats dient te vinden.

Bij de doorzoeking van de woning in IJmuiden vanochtend zijn diverse gegevensdragers aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte zal worden verhoord. Nader onderzoek moet uitwijzen welke vervolgstappen er tegen de man genomen gaan worden.