Tientallen arrestaties bij landelijke actie ‘mobiel banditisme’

De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen ‘mobiel banditisme’ zeker zestig personen aangehouden. Het gaat om rondtrekkende criminelen die zich schuldig maken aan winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en meer.

Bij de actie waren de Duitse, Belgische en Roemeense politie nauw betrokken. In totaal zijn duizenden personen gecontroleerd. Dat leidde tot de aanhouding van zestig personen. Bij Delft op de A13 werd een auto aangetroffen met daarin gestolen dure merkkleding, cosmetica en parfums. Drie mannen en een vrouw uit Roemenië zijn daarvoor aangehouden. Een Roemeense man werd aangehouden voor heling/diefstal met veertig pakken babymelkpoeder in zijn auto. De man was al eerder met de politie in aanraking geweest in verband met winkeldiefstallen. Zelfs binnen de vier actiedagen van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 mei.

Tot twee keer toe werden verdachten aangehouden omdat een grote lading namaak merkkleding en schoenen in hun auto hadden liggen. In het noorden van het land werd een man uit Emmen aangehouden die 50 tasers, 260 illegale medicijnen van merk Kamagra en zo’n 15 kilo illegaal tabak in zijn bus vervoerde.

In het zuiden werden twee mannen op heterdaad aangehouden voor winkeldiefstal. Het duo bezocht in tweeëneenhalf uur zeven winkels en had de auto vol babymelkpoeder.
In een auto die op naam staat van een bekende katvanger zaten drie mannen die een grote partij opzetborstels en pistachenootjes bij zich hadden. Deze noten blijken sinds korte tijd doelwit te zijn van criminelen. De politie onderzoekt waar de buitgemaakte nootjes vandaan komen.

Verder zijn in andere gevallen valse of vervalst paspoorten en valse kentekens aangetroffen. Een grote hoeveelheid verdovende middelen, veel kleine gebruikershoeveelheden maar ook twee kilo amfetamine en twee kilo hennep, en een vuurwapen. Twee mannen uit Duitsland zijn aangehouden voor witwassen omdat ze geen aannemelijke verklaring konden geven voor 13.000 euro die ze bij zich hadden.