Man opgepakt voor voorbereiden terroristische aanslag op corona vaccinatielocatie

Een man is aangehouden voor het voorbereiden van een terroristische aanslag op een corona vaccinatielocatie.

Uit onderzoek kwam naar voren dat de 37-jarige man van plan was om een ontploffing te veroorzaken bij het vroegere gemeentehuis van Den Helder. Het pand is momenteel in gebruik voor het geven van vaccinaties tegen het coronavirus. Na de ontdekking van het plan is de politie in actie gekomen en de man is op 18 maart jongstleden aangehouden.

Politie en OM merken het handelen van verdachte aan als een daad van terreur: verdachte heeft met zijn handelswijze beoogd om de bevolking ernstige vrees aan te jagen en economische en sociale structuren van het land te ontwrichten. Volgens het OM heeft verdachte getracht een cruciaal overheidsproces, namelijk het landelijk gecoördineerd vaccinatieprogramma, op extreem gewelddadige wijze te saboteren. Hierdoor is ook de volksgezondheid in het geding: hoe minder mensen kunnen worden gevaccineerd hoe meer slachtoffers het virus zal maken.

Sinds zijn aanhouding zit de man vast. De rechter-commissaris heeft de bewaring bevolen. Op 7 april heeft de raadkamer gevangenhouding van de rechtbank beslist dat zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd met 90 dagen. Het onderzoek naar mogelijke medeverdachten is in volle gang.