© Pixabay on Pexels.com

Man uit Amsterdam aangehouden die op zoek was naar ‘shooters’ en ‘hitters’ voor moordaanslag Mark Rutte

De politie heeft een man uit Amsterdam aangehouden voor het beramen van een moordaanslag op demissionair premier Mark Rutte.

De aanhouding van de 22-jarige man zou in de zomer al zijn gedaan. Het gaat volgens de Volkskrant om Yavuz O. die opruiende berichten zou hebben geplaatst in openbare Telegram-groepen. Volgens de aanklacht schreef hij in december 2020 dat ‘de meeste Nederlanders toch een hekel hebben aan die Rutte’. Hij ging verder met ‘zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar.’

De verdachte zou verder naar verluidt op zoek zijn geweest naar ‘shooters’ en ‘hitters’. De berichten werden gepost in het Telegram-kanaal ‘De Bataafse Republiek’. De groep werd eerder deze week offline gehaald op verzoek van het OM vanwege opruiende en bedreigende berichten. De pro-formazitting waarin de zaak van O. besproken zal worden vind volgende week plaats bij de rechtbank in Den Haag.

Eind vorige maand werd bekend dat demissionair premier Mark Rutte zwaar werd beveiligd vanwege een mogelijke moordaanslag of ontvoering. Of deze zaak hieraan gelinkt is, is (nog) niet duidelijk. Het onderzoek naar onder meer bedreigingen en mogelijke aanslagen op Rutte is in volle gang.