De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

‘Extra beveiliging voor Rutte na dreiging liquidatie of ontvoering zware Mocro Maffia criminelen’

Demissionair premier Mark Rutte zou extra zwaar beveiligd worden vanwege een mogelijke aanslag of ontvoering door zware criminelen.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van goed ingevoerde bronnen. Er zouden in de omgeving van Rutte zogenaamde ‘spotters’ zijn gezien. Volgens de krant gaat het om verdachte personen gelieerd aan de Mocro Maffia. Een spotter wordt ingezet om een doelwit te verkennen voor de uitvoerders van de liquidatie of ontvoering zelf in actie komen.

Hoe de krant weet dat het gaat om personen gelinkt aan de Mocro Maffia is niet bekendgemaakt. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) kan dit niet bevestigen. ‘Over veiligheidssituaties en beveiligingsmaatregelen doen we nimmer uitlatingen’, aldus een woordvoerder. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet ingaan op een eventuele dreiging richting de demissionair premier.

Er zouden inmiddels extra zichtbare en onzichtbare beveiligingsmaatregelen zijn genomen. Zo zijn er volgens de krant steeds vaker beveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging te zien op het Binnenhof in Den Haag. Of Rutte daadwerkelijk door zware criminelen wordt bedreigd valt nog te bezien en is vooralsnog niet officieel bevestigd.

Eerder werden verschillende personen geliquideerd door vermoedelijk leden van de Mocro Maffia. Het gaat hierbij om de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en de meest recente moord was die op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Alle vermoorde personen hadden een link met kroongetuige B. en zijn verklaringen in het Marengo-liquidatieproces.