Man uit Blaricum veroordeeld tot jaren celstraf inzake grootschalige oplichting via webshops

De rechtbank heeft een man uit Blaricum veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het oplichten van ruim 150 personen via webshops.

De 43-jarige verdachte bood in de eerste maanden van 2018 producten aan via webshops. Het ging dan bijvoorbeeld om witgoed. De slachtoffers deden online aankopen, maar werden vervolgens met misleidende informatie aan het lijntje gehouden, aldus de rechtbank.

Eén van de slachtoffers had bijvoorbeeld een inductiefornuis van bijna 1400 euro gekocht. Het fornuis had een levertijd van twee weken, maar na drie weken was nog steeds niets geleverd. Tegen het slachtoffer werd gezegd dat er problemen waren met de bezorging en dat ze aan het verhuizen waren. Op een gegeven moment was de servicedesk niet meer bereikbaar en bestond de webshop niet meer. De verdachte heeft op deze manier meer dan 150 klanten opgelicht en verdiende hiermee tienduizenden euro’s.

De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij zich niet druk heeft gemaakt over de gevolgen van zijn oplichtingspraktijken voor de gedupeerden. In plaats daarvan is hij gewetenloos en geraffineerd te werk gegaan. De man heeft voor de oplichtingspraktijken een gevangenisstraf van 4,5 jaar opgelegd gekregen.